© Светла Бондова

Винопроизводителите от видинското село - братята Петрови, се радват и на голямата награда на публиката в конкурса „Изборът на потребителя“ за най-добър продукт „Вино“ в Международното изложение за храни, напитки, опаковки, машини и технологии в Пловдив. Тяхната амбиция е да стъпят по-добре на българския пазар.

Винарната разполага с 250 дка стари лозя със сортовете „Каберне“, „Мерло“, „Ркацители“ и „Новоселска гъмза“. Към тях бяха прибавени още 410 дка нови насаждения, сред които и търсените на световния пазар френски сортове „Шардоне“, „Совиньон блан“, „Вионие“ и малко познатия у нас червен сорт от Италия „Сан Джовезе“.

Оказва се, че един от най-големите проблеми на българските винари е вносът на евтино и с по-ниско качество вино, което подбива пазара у нас. Винопроизводителите посочват необходимостта от държавен регулатор на вноса и износа на продукти, за да се подкрепи местното производство и икономика.

Винарната „Изба Ново село“ все още няма печалба и прелива средства от земеделието в преработвателната промишленост, но се надява, че бъдещето ще донесе добра възвращаемост на вложенията. А сега продължава работата по-разширяването на производствената база, по подобряване на качеството на продукцията, по създаването на удобства за посрещане на гости и дегустация на вино.

През 2023 година се очаква за първи път възстановената винарна да представи своето отлежало вино реколта 2021 и по този начин да се конкурира с големите български производители.