Феня е родена в град Троян, в семейство на творци. Покойният ѝ баща Ивелин Каранейчев е един от най-известните майстори керамици у нас. Майка ѝ, Росица Каранейчева, е майстор точилар, а брата на Феня също е художник. През 2019-та година той откри изложба-живопис в Мездра, съвместно с Василий Ковяр.

Феня е редовен участник в конкурса „Жените в изкуството“, като през 2021 година печели първото място с картината си „Дамата в бяло“, а дебютната ѝ експозиция бе през лятото на 2020 година. „Пъстра душа“, съдържаше 16 творби, като преобладаваха картините с цветя и ярките цветове, описвайки пъстротата на живота.

Феня Каранейчева сподели, че вдъхновението да твори идва от почти всичко - усещане, среща с добър човек, разговор или природен пейзаж и разкри какво е посланието, което носят нейните картините.

„Чрез картините бих искала да внеса уют в човека, който ще ги закупи и спокойствие, дори само като я гледа. Една от картините се казва „Нирвана“ – за абсолютно спокойствие и щастие“.

Анализ на картините направи Светла Дамяновска – главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Според нея творбите могат да бъдат определени като пейзажни с включени в тях загадъчни отдалечаващи се женски образи.

„Пейзажите са изпълнени с живи и нежни цветове, съчетани нюанси на розово, оранжево, тюркоазено, лилаво и други. Това са пейзажи, които галят очите и те канят да нагазиш в приказната им красота“, подчерта Дамяновска.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов поздрави художничката за таланта и картините, които ще имат сериозен принос за творческото богатство на нашата община.

За да уважат автора и да се докоснат до творбите му бяха дошли почитатели на изобразителното изкуство, служители в общинската администрация и много приятели.

Две от най-малките ученички на Каранейчева я изненадаха с букети, а тя от своя страна разкри, че подготвят съвместна коледна изложба.

Експозицията се намира във фоайето на втория етаж в сградата на общинската администрация в Мездра и ще бъде достъпна за гражданите всеки делничен ден до 18-ти ноември.