Николов уточни, че пожарните служби намаляват неговото ниво, за да могат хората да бъдат спокойни. Той посочи, че това се прави, защото в община Роман, област Враца, например, населението се притеснява, че най-вероятно е скъсана язовирна стена, за да се покачи така нивото на река Малък Искър. "Няма скъсана язовирна стена“, увери шефът на пожарната и поясни, че нивото на реката там е спаднало.

"Дъждовният облак продължава на северозапад, предупредили сме областните управители на Враца и Монтана за предприемане на необходимите превантивни мерки, посочи той. "Обърнато е специално внимание на прословутия язовир "Рогозен", за който всяка година по едно и също време тичаме и обявяваме бедствено положение. Дано тази година не е така. Надявам се строителните работи максимално бързо да приключат и той да бъде изправен", допълни Николов.

Главен комисар Николов съобщи, че сигналите, пристигнали в оперативния център са стотици. "243 операции са проведени от служителите на МВР. Те са свързани с отводнявания на подземни етажи, мазета, подлези, охрана на опасни мостове“, допълни комисар Николов.

Той посочи, че утре се очаква подобряване на валежната обстановка. "За Централна и Западна България е обявен жълт код, за останалата зелен. Жълтият код обаче не е свързан с валежи, а с ветрове. Поради което трябва бързо да преобърнем нашите усилия да призовем гражданите, особено в градовете. Там, където има изнесени саксии и предмети, които има опасност да паднат, да бъдат прибрани, а гражданите да бъдат по-внимателни, преминавайки през и около високи сгради", заяви още главен комисар Николов.