Използването на подобна двуфакторна защита се препоръчва от експертите по киберсигурност от много време. Тя вече е задължителна в много фирми и онлайн услуги. Google също предлага функцията, но тя е доброволна.

Това обаче ще се промени. "Започваме с потребителите, за които това ще бъде най-малка пречка и след това планираме да разширим усилията си в зависимост от резултатите. Крайната ни цел е всички да използват по-сигурната среда по подразбиране", коментира пред Vice Марк Ришер, който е продуктов директор на Google.

Самата Google отбелязва в блога си, че паролите са най-слабото звено в киберсигурността - те са лесни за кражба, трудни за запомняне и управлението им е неудобно. Затова Google иска да популяризира двуфакторната защита, която не е 100%, но е много по-сигурна от стандартните пароли.

Първата стъпка ще е с изпращане на заявка до потребителите, които вече са активирали функцията, да потвърдят, че са те. Те ще имат възможност и да изключат тази функция, но Google се надява хората да не избират тази опция.

Следващата стъпка ще е призив към останалите потребители с препоръка да се запознаят с функцията и да я активират. А вече тестово функцията се активира автоматично за малък брой потребители. На база на техните реакции компанията ще прецени кога и как да увеличи броя им през следващите месеци. Целта е постепенно всички да използват двуфакторна защита.