Както се отбелязва в книгата, Локомотивното депо играе особена, важна роля за развитието на гр. Мездра и общината, за разрастването и усъвършенстването на цялата железопътна мрежа в Северозапада, както и в страната. Намерени са много интересни факти от годините на създаване и развитие на Локомотивното депо, на хората, работили там, на специалисти и ръководители, на стотиците железничарски семейства.

Вълнуващи са редовете, пресъздаващи живота на депото, защото то е свързано непосредствено с живота на служителите, на техните семейства, които също са част от съдбата на железничаря. Отбелязва се изключителната дисциплина, отговорността и тежкия труд по ремонта и поддържането на локомотивите и вагоните. Исторически поврат е преминаването от парна на дизелова и електрическа тяга, което променя философията, съдържанието и спецификата на всички дейности, на знанията и опита на работещите там.

Локомотивното депо е неразделна част от историята на самия град, защото освен че дава поминък, то отваря нова страница в живота на хората в този регион. Повишава се културният статус, променя се професионалната ориентация на хората, разширяват се контактите с цялата страна и света. На пръв поглед публикуваните материали са свързани с новостите, които навлизат в железницата, но те са неизменна част от съдбата на хората, те променят виждането и отношението към събитията и цялата действителност.

Книгата не е предназначена само са специалистите, тя е литературен факт, който се отнася за всеки читател. Затова е и благодарността на авторите към всички, които пресъздават миговете от тази трудова и професионална история на локомотивното депо.

Който не е бил във влака, в машините и задимените халета, може да усети и поезията на този тежък и изключително отговорен труд. А това авторите пресъздават с много любов, човещина и професионализъм.

Книгата ще бъде представена официално на среща с ветераните на депото, но тя е неизменна част от сегашния и бъдещ културен живот на града и региона, както и на съставните депа в Бойчиновци, Видин, Червен бряг.

Нека пожелаем „На добър път!“ на това прекрасно издание, здраве и дълъг живот на неговите създатели!

Георги Апостолов,

редактор на книгата