Калина Христова
Калина Христова

Психологът обясни, че много често подпалвачите на коли са хора, които имат по няккаъв начин проблем със самоутвърждаването. Паленето е тяхната реакция да се справят с гнева, който са натрупали към някой конкретно, или към обществото като цяло. „В дъното лежат проблеми, които те не могат да решат по нормалния начин, натрупват напрежение и фрустрация и акта на запалване е тяхното виждане да решат проблема или да накажат този, който им го е причинил. Има различни типове хора, които биха направили такива разрушителни действия спрямо чуждата собственост. Някои може да имат личен мотив, други могат да наказват обществото като цяло.”- каза за MediaNews Калина Христова и допълни:

"Паленето е техният начин да се покажат или докажат. Да се почувстват значими в очите на другите. За някои обаче актът на запалване може да е само забавление. Най-често в дъното на запалването лежи някаква агресия, някакво несправяне със ситуация или с житейски проблеми. Нарушена е социалната комуникация и вероятно контактите с хората са непълноценни. Вероятно тези хора имат неблагополучия в личен и професионален план и неумеейки да намерят правилния изход, натрупаният гняв се изразява чрез подпалване. Разбира се всеки случай е различен и не трябва да се правят генерални заключения, но като цяло така изглежда профила на един подпалвач на коли или друго частно имущество.”

Христова обясни, че често подпалвачите се определят от обществеността, пък дори и в медиите, като пиромани.Тя уточни, че пироманията е психическо заболяване, при което болният е обхванат от непреодолим, болезнен стремеж да причинява, да предизвиква пожари и техния профил е съвсем различен.