Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт" е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области.

Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването.

Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна.