Ключов момент за успешно представяне е, предварително да репетирате отговорите на стандартни въпроси като: Защо смятате, че сте подходящ/а за позицията? Какъв е професионалният ви опит? Кои са силните и слабите ви страни?

Запознайте се предварително с характера на работата, за която кандидатствате, и си набележете 10-ина въпроса, свързани с нея. Помислите върху тях, преценете какво е най-добре да отговорите и репетирайте отговорите си. Много по-добре е да отговаряте на глас, за да се чуете как звучите, и отработите интонацията . Добър вариант е и да се запишете с камера или да помолите приятел да ви помогне като ви задава въпроси, а вие да влезете в ролята на кандидата за работа и да отговаряте.

Не забравяйте, че интервюиращият иска да научи колкото се може повече неща за вас за кратък период. Ако се запънете на 1-2 въпроса, това ще отнеме от времето ви за други.

Слушайте внимателно. Когато хората са притеснени, те обикновено се фокусират върху себе си и върху това какво да кажат. Ако стресът и притеснението блокират способността ви да слушате, просто се опитайте да запазите самообладание, вдишайте дълбоко и се съсредоточете върху думите на човека отсреща.

След като вече започнете да се чувствате добре подготвени, оставате нещата да отлежат. Наспете се добре, за да сте бодри за интервюто. Не е добра идея да преговаряте отговорите на въпросите преди лягане - това може само да обезпокои съня ви. Не прекалявайте и с репетициите и заучаването на отговорите по принцип, за да не звучите изкуствено на интервюто.

Източник: dnevnik.bg