Най-големите проекти, които са на финалната права са за подобряването качеството на атмосферния въздух, реконструкцията на площад Жеравица, новият младежки център, няколко големи инвестиции за общинската пътна мрежа – пътя Славотин – Клисурица – Долна Рикса и пътя Горно Белотинци – Одоровци, ремонтите на два селски моста и почистването на двукилометровия канал на яз. „Чернила“. Планираната строителната програма на общината в началото на годината е изпълнена.

През 2024 година остава приоритет подобряването на качеството на въздуха като за това вече е направено предложение за включване във втората фаза от програмата „Околна среда“ с инвестиции на стойност 17 милиона лева. Ще бъдат предприети мерки и за ограничаване на замърсяването от стари автомобили.

Монтана кандидатства и пред норвежката програма за цялостна подмяна на уличните осветители тела с енергоспестяващи. За четири квартала в града се проектира основен ремонт на почти 20 улици. В 15 села се очакват инвестиции за преодоляване на щетите от наводненията и по проекти на местната инициативна група с община Медковец.

За проекто-бюджета следващата година са постъпили 75 предложения от граждани и институции за включване на редица обекти в строителната програма на общината.