© Община Видин

„Бюджетът на Община Видин е приет, в момента се подготвят необходимите процедури, за да може всички обекти да бъдат включени в Поименния списък на капиталовите разходи. Почти 50 милиона лева са предвидени за проекти, свързани с инфраструктурата. Отделно правителството отпусна над 1 милион и 300 хиляда лева за проектиране“ - с тези встъпителни думи кметът откри днешната пресконференция. 300 хиляди лева са предвидени за ремонт на средновековната крепост „Баба Вида“ и градските стени.

Заложен е цялостен ремонт на два от най-натоварените входове на града - откъм бившия завод „Видахим“ и село Новоселци. Проект има и за пътя към село Иново, където се предвижда изграждането на четирилентов път. През следващата година ще бъде заложен и ремонт на пътя към село Капитановци. Ще бъде обсъдена нова организация на движението във Видин, както и изграждане на система за видеонаблюдение в Общината.

„Имаме устойчив Общински съвет. Всички политически партии, без ПП ГЕРБ, се обединиха в името на Видин. Ръководството на Община Видин ще работи за благото на града ни“ – каза в заключение кметът д-р Ценков.

Акцент в работата на зам.-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова ще бъде подобряване на материалните бази в детските градини, общинските училища и Градското ученическо общежитие. „Опазване, съхраняване и социализиране на културно-историческото наследство е пътят, по който Общината е поела“ – обяви Борисова.

И през този мандат основна цел ще бъде превръщането на Видин във фестивален град. Предстои въвеждането на единен туристически продукт, който ще даде възможност за посещение на забележителностите, привличане на повече туристи от страната и чужбина, маркетинг и развити туристически услуги. Борислава Борисова използва повода и обяви, че над 7 хиляди туристи са посетили Културен център „Жул Паскин“ от неговото откриване през месец септември. По отношение на спорта продължава политиката на развитие на масовия и професионалния такъв.

„Община Видин е една от малкото общини в страната, която има много добре развита социална политика. Освен делегираните от държавата социални услуги, развиваме и общинска дейност, използвайки всички възможности за включване в различни социални проекти и програми. Възрастните хора, уязвимите лица и децата със специални потребности имат голямо доверие на Общината и все повече разчитат на нашата подкрепа за подобряване качеството си на живот и създаване на трудова заетост“ – заключи заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика.

„Равносметката, която можем да направим по отношение на европейските инвестиции, е следната: от 14 подадени проектни предложения, одобрени са всички за финансиране, на обща стойност 20 369 810.42 лева“ – коментира пред медиите заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Проектите са „Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление в град Видин“, модернизация на образователната среда в няколко детски градини на територията на града: ДГ „Синчец“, ДГ „Арабела“, ДГ

Славейче“ и ДГ „Русалка“; „Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на спортни сгради в стадион „Георги Бенковски“; „Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на „Гребна база“-гр. Видин“. Седем блока ще получат финансиране за енергийно обновяване. Община Видин има спечелен проект за изграждане на физкултурен салон в ОУ „Иван Вазов“. Средства са заложени за ремонт на административната сграда на бившата Българска земеделска и кооперативна банка във Видин.

„През октомври месец разработихме и депозирахме в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проект „За по-чист въздух в Община Видин“ на стойност близо 25 000 000 лева, който е продължение на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин“ и по него близо 5 000 домакинства ще имат възможност да подменят старите си отоплителни устройства на дърва и въглища с по-екологично чисти такива, а именно климатици, пелетни котли и пелетни камини. Община Видин през следващите 4 години по европейски проекти ще реализира инвестиции на обща стойност 45 502 629.76 лева“ – обяви заместник-кметът Десислава Тодорова.

За първи път в държавния бюджет за 2024 година има заложени средства за строително-монтажни работи (СМР) на стойност 39 827 600.00 лева за пет проекта на Община Видин. Това са: „Изграждане на зелена и велосипедна достъпна среда в Крайдунавския парк и прилежащите му територии“; „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“; ремонт на ул. „Цар Иван Асен II“ от Околовръстен път до ул. „Цар Александър I; основен ремонт на общински път Видин-София-Срацимирово-Въртоп; както и за редовни капиталови разходи на стойност 2 727 600.00 лева. Заложени са средства за ремонт на междублокови пространства, за кварталите „Бонония“ и „Бенковски“ и други.

Новият заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Найден Йонов обърна внимание, че приоритет за Община Видин ще бъдат и по-малките населени места, където се предвиждат ремонтни дейности на сградите на кметствата, на улици и улично осветление.

Източник: Община Видин