До момента в Дирекция "Социално подпомагане" във Враца са подадени 438 молби, като само 9 от тях са резолирани с отказ поради по-висок от указания доход за тази помощ в Закона за социално подпомагане на деца и правилника за неговото прилагане.

От социалната служба във Враца поясниха, че помощите подлежат на възстановяване, ако детето отпадне от училище през учебната 2017/2018 г. Досега родителите бяха длъжни да представят през месец октомври в "Социално подпомагане” удостоверения, че хлапетата им редовно посещават учебните заведения, в които са записани.

Тази година социалната агенция има нов софтуер на информационна система и данните за отсъствия и отпадане на учениците ще се получават централно по електронен път. По този начин отпада задължението на родителите да представят служебни удостоверения за децата им от училище и се пресича възможността за фалшифициране на служебните бележки.

Молби за този вид еднократна социална помощ се приемат до 31 октомври, уточниха от Дирекция "Социално подпомагане" - Враца.