От 1961 г. до края на 80-те години на миналия век обектът е проучван под ръководството на археологът ст. н. с. Димитрина Митова-Джонова. Крепостта е изградена на три тераси с три крепостни стени във формата на елипса, ориентирана по дължина изток-запад. Външната крепост е разкрита почти изцяло. Туристическият маршрут минава успоредно на най-външната северна стена на крепостта, като достига до източната базилика.

Посетителите могат да видят основите на един от най-ранните християнски храмове в Северозападна България - източната базилика, която по своята същност представлява едноабсидна, трикорабна базилика. След това, изкачвайки билото на възвишението, посетителите могат да видят основите на колони, вероятно от античен храм. От билото маршрутът продължава към южната базилика на крепостта. Тя има самостоятелен обособен двор, в който, освен базилика, е изграден баптистерий с вграден в абсидата купел. Базиликата е трикорабна, едноабсидна. В абсидата е изграден синтрон с епископски трон.

Берковското кале е едно от многото крепости, охранявали Византийската империя. Тя има оптическа връзка с крепостите по поречието на Огоста, Бързия, Ботуня.

Община Берковица продължава дейностите по облагородяване на Лесопарк "Калето". Освен обособените вече 3 къта за отдих, предстои да бъдат изградени още два къта - на билото на "Калето", от където се разкрива панорамна гледка на Берковица.