Увеличава се броя на посетителите на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин). Въпросите на гражданите са насочени, както към възможностите на Програмата за развитие на селските райони така и към оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност” и “Развитие на човешките ресурси”.

В тази връзка, и при очакваното стартиране на процедура за самостоятелна стопанска дейност, от есента екипът на ОИЦ-Видин ще насочи усилията си и към стартиращите собствен бизнес граждани. И в момента центърът подпомага ежедневно, в рамките на своите компетенции и правомощия, проектната активност на бизнеса в област Видин, сега ще насърчим с навременна информация и гражданите, който искат да развият собствен бизнес - коментира управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова.

Успешното взаймодействие с всички групи бенефициенти е много важно за работата на ОИЦ-Видин, защото не само позволява екипът на центъра успешно да популяризира възможностите на Европейските структурни и инвестиционни фондове в областта, но и винаги да е в готовност да интервенира с необходимата информация и съдействие спрямо конкретния бенефициент, познавайки добре потребностите му. И данните за работата на ОИЦ от ноември 2011 г., когато центърът започна да функционира, до момента, доказват това, посочи експертът Цветомир Ценков.

Проведени са 260 информационни срещи и събития с над 3500 участника в тях - представители на всички групи бенефициенти – местна власт, държавни институции, бизнес, неправителствени организации, представители на културната и образователната сфера. За периода ноември 2011 г. – август 2016 г.

Областен информационен център-Видин, като част от националната мрежа от 28 информационни центъра за популяризиране на ЕСИФ, е участвал и в 15 национални кампании и общи инициативи на мрежата, обхванали всички общини на територията на област Видин, заяви още Цветомир Ценков.

5 500 граждани са информирани на място в офиса на центъра на пл. „Бдинци” 2, като всеки посетител, който пожелае, може да получава и месечна справка за местната общност с информация за актуалните възможности за кандидатстване и европейско финансиране – собствена разработка на екипа на видинския областен информационен център, подчерта експертът Яна Гъркова.