Дейностите по проекта включват изграждане, обзавеждане и оборудване на Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и извършване на реконструкция, ремонт, обзавеждане и оборудване на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет 8 места и Наблюдавано жилище за пълнолетни до 21-годишна възраст с капацитет 6 места.

Центърът за настаняване от семеен тип, ще бъде за деца, лишени от родителска грижа, за които са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното семейство. Преходно жилище е предназначено за деца изведени от специализирани институции, а Наблюдавано жилище за пълнолетни до 21 г., които напускат специализирани институции

След приключване на дейностите по проекта, социалните услуги в изградената и обновена инфраструктура ще се предоставят от Община Враца. За това се предвижда кандидатстване с проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като впоследствие ще се предприемат действия, услугите да преминат в делегирани от държавата дейности.