На обучението са разгледани актуални за района теми, свързани с каналджийство, нелегалната миграция, трафика на хора. Инициативата за тяхното провеждане е на окръжния прокурор на Видин Маруся Илиева. С участието на следователи от Националната следствена служба и прокурор от Върховната касационна прокуратура е изготвена методиката за разследване на този вид престъпления.

Евгени Диков, директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, представи пред участниците методика за разследване на престъплението „трафик на хора“. Прокурорът във ВКП Аксиния Матосян разгледа специфични въпроси, свързани със защита на застрашени лица във връзка с наказателното производство за трафик на хора, както и защита на жертвите на трафик.

На семинара бяха представени бланки за предложения до главния прокурор за включване в програмата за защита на застрашени лица и декларации по Закона за борба с трафика на хора. Методика за разследване на престъпното деяние „каналджийство“ представи нейният автор - следовател от НСлС Генчо Терзиев, който детайлно се спря върху приликите и разликите между „каналджийство“ и „трафик на хора“.

Активна дискусия предизвика презентация за психологическите аспекти при разпита на пострадал от престъплението „трафик на хора“, изнесена от Димчо Лишковски, психолог от Регионална психологическа лаборатория към ОД МВР - Монтана.

Компютъртният специалист при АГП Теодора Маринова представи дигитална платформа-форум "Национална програма за обучение на разследващи органи и прокурори".

В подобни семинари в София и Видин преминаха обучение общо 83-ма души, сред които прокурори, следователи, разследващи полицаи и оперативни работници.