„За“ бяха 163 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, 20 – „против“ от „БСП за България“. Досега за депутат се изискваше кандидатът да няма друго гражданство, освен българско.

Министри занапред ще могат да са и български граждани, които имат и друго гражданство и отговарят на условията за избиране на народни представители, реши още парламентът с приети на второ четене промени в Конституцията. Досега изискването беше те да са само български граждани и да отговарят на условията за избиране на депутати.

За министрите обаче няма да важи изискването за уседналост – да са живели последните 18 месеца в страната.

По-рано Народното събрание реши за депутати да могат да бъдат избирани български граждани с двойно гражданство, ако са живели последните 18 месеца у нас.
И при този текст, както и при промяната, отнасяща се до избора на народни представители, от „БСП за България“ бяха категорично против.
Пробихте огромна дупка в системата за национална сигурност, заяви Атанас Зафиров от левицата. А колегата му Кристиан Вигенин отбеляза, че за народен представител се изисква да е живял последните 18 месеца в България, а министър може да се стане още на следващия ден.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) няма да е сред кръга от лица измежду, които президентът да може да избира за служебен министър-председател. Това решиха още депутатите с приетата редакционна поправка в промените в Конституцията, обсъждани на второ четене в пленарна зала. Редакцията направи народния представител Надежда Йорданова от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Редакционната поправка бе гласувана със 166 гласа "за", "против" - 15 и без въздържали се. В текста, който бе приет, бе предвидено за "служебен министър-председател да се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя и заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник".
Основната задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени и в закон, гласят още приетите разпоредби.