Председателят на Общински съвет - Роман Тихомир Вълчев, който бе задържан на 30 март при спецакция на ГДБОП и ДАНС във връзка с аферите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” и оттогава е в следствения арест, отново запази своя пост. След като на майската сесия на местния парламент искането за предсрочно прекратяване на правомощията на Вълчев въобще не влезе в дневния ред, на днешното заседание на съвета то не получи достатъчна подкрепа в пленарната зала.

При проведеното тайно гласуване за предсрочно прекратяване на неговите правомощия „за” гласуваха 6 от присъстващите на сесията 12 съветници, 4-ма бяха против, един се въздържа, а една бюлетина се оказа недействителна, тъй като вотът, изразен в нея, бе отбелязан с кръгче, вместо с „хикс”, каквото бе предварителното изискване на комисията по гласуването.

Именно недействителната бюлетина се оказа решаваща за крайния изход от гласуването, защото в противен случай искането щеше да бъде подкрепено от повече от половината от общия брой общински съветници.

"Разочарованието на по-младите общински съветници е огромно, заяви след гласуването председателстващият Общинския съвет Иван Алексиев (АБВ). Защото 6-те човека, който не подкрепиха искането, се поставиха над закона. Това е недопустимо. Тези 6 човека гласуваха беззаконието да продължи да властва в община Роман. Каквото й да приемем оттук-нататък, в очите на хората ние не зачитаме законите на страната. Може би трябва да прекратим абсолютно всякакви заседания и ако имаме съвест, да си направим самоотвод, за да дойдат на нашите места по-кадърни хора. Това е сериозна обида за гражданите на Роман. Не знам с какви очи ще гледаме от днес нататък тези хора”, каза в заключение Алексиев.

Последвалото предложение за повторно гласуване, отново не бе прието.

Искането за освобождаване на Тихомир Вълчев от ръководния пост поради трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца ще бъде внесено за разглеждане още веднъж - този път на извънредна сесия на романския съвет.

В края на днешното заседание председателстващият Общински съвет - Роман Иван Алексиев насрочи извънредно заседание за утре в 8.00 часа с единствена точка: предсрочно прекратяване на правомощията на Вълчев. Най-вероятно обаче на сесията няма да се събере необходимият кворум.