За MediaNews експертът от Национална мрежа за децата, Диляна Славкова каза:”Предстои приемането на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, изготвен от Министерството на правосъдието. Законът цели да замени остарелият Закона за борба срещу противообществените прояви и да въведе работещи механизми за отнасяне към децата в конфликт със закона".

На срещата бяха бяха въпроси касаещи необходимостта от законодателни промени в областта на детското правосъдие. С презентация за транспониране в нашето законодателство бе представена Директива /ЕС/ 2016/800 на Европейския парламент, относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателно производство. Тя дава указания как точно да се подкрепят децата, чрез адвокати и социални работници, когато те попаднат в арестите и в полицейските управления. На срещата бе решено Европейското законодателство в тази насока да бъде въведено час по-скоро от Министерството на правосъдието и у нас.

Диляна Славково подчерта, че да се прилагат само санкции и наказания, без те да бъдат съпътствани от социална и психологическа подкрепа, вече е неработещ механизъм. "Когато има само налагане на санкции към децата, те не разбират постъпката си и начина по който биха могли да се поправят. Ако обаче, наказанията и санкциите са съразмерни с това което децата са направили и са съпътствани с възстановително правосъдие, което често ги кара да се извинят на жертвите в съда, да възстановят щетите, то тогава вече влизаме в едни по-модерни методи, които носят по-добри резултати и предотвратяват рецидива"-каза Славкова.

Тя беше категорична, че в момента отделите по „Закрила на детето” към Дирекциите за социално подпомагане не разпознават децата с проблемно поведение и в конфликт със Закона, като тяхна грижа. Те считат, че такива деца принадлежат към една друга система, тази за борба с противообществените прояви и социалните работници не носят отговорност за тях. Ако те започнат да носят тази отговорност, тогава ще имаме една истинска промяна-заяви Славкова.