Инцидентът с фатален завършек се случил през нощта на 16.07.2013 г. в монтанското село Громшин. Ербап дядото се разгневил, че съсед потропал на портата му да пита нещо със заплашителни викове. Той взел газовия си пистолет, с който обикновено не се разделял, и излязъл на двора. Въпреки че било тъмно, той ясно различил силует на непознат мъж и като застанал на прага на входната врата на къщата, насочил пистолета към него и произвел изстрел.

Непознатият се стъписал и започнал да отстъпва към паркирания му наблизо автомобил, а стопанинът Велиев уплашен от развоя на ситуацията избягал през задната страна на двора. Междувременно минаваща наблизо с автомобил жена чула силни викове.Тя спряла и отишла при колата на пострадалия, който направил опит да потегли на заден ход, но рязко спрял. На шофьорското място видяла нейния съселянин Йордан Йорданов в тежко състояние, с отметната назад глава и с кървяща рана на шията му. Веднага подала сигнал на тел. 112. Въпреки проведеното оперативно лечение простреляният мъж починал няколко дни по-късно.

Първоначално Велиев се признал за виновен, но впоследствие дал уклончиви и противоречиви обяснения. Неправилно и първоинстанционният, и въззивният съд са приели, че убийството е било извършено в условията на неизбежна отбрана, вместо по поддържаното от прокуратурата обвинение в умишлено убийство.

От събраните по делото доказателства, показанията на свидетелката и заключението на съдебно-медицинска експертиза безспорно се установява, че от страна на пострадалия била предприета само и единствено вербална заплаха, осъществявана на разстояние от около два метра от подсъдимия Велиев. В конкретния случай, подсъдимият стрелял по тялото на пострадалия от близко разстояние с оръжие, ясно съзнавал характера и естеството на извършваните от него действия и желаел или поне допускал настъпването на последиците.

С Решението на ВКС делото се връща за ново разглеждане от друг състав.