Такава може да има на територията на всяко населено място 14 дни преди изборния ден, ако има подадени не по-малко от 10 заявления от лица с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение, но желаят да гласуват, и постоянният им адрес, съответно настоящ адрес е на територията на съответното населено място.

Заявленията се подават до кмета на общината/кметството/кметския наместник. При подаване на електронното заявление не се изисква подпис. Когато в срока 14 дни преди изборния ден са подадени не по-малко от 10 заявления от лица, които отговарят на изискванията на ИК за гласуване с подвижна избирателна кутия, кметът на общината уведомява ОИК за броя на подадените заявления.

Общинската избирателна комисия със свое решение определя броя на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия. На територията на всяка община (район в градовете с районно деление) се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, заявили желание да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Когато на територията на една община има няколко населени места, отделна секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се създава за всяко отделно населено място, ако има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели с постоянен адрес на територията на това населено място.

В случаите, когато на територията на общината има повече от едно населено място и са подадени не по-малко от 10 заявления, но недостатъчно за образуване на подвижна секционна избирателна комисия /ПСИК/ за всяко едно от населените места, се създава една обща ПСИК за територията на общината. Една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия може да обхваща територията на едно или повече от едно населено място в рамките на общината. Предложението на кмета за състав на ПСИК, която ще обслужва подвижната избирателна кутия, се прави до ОИК не по-късно от 10 дни преди изборния ден.

Общинската избирателна комисия назначава ПСИК, която ще обслужва подвижната избирателна кутия, не по-късно от 10 дни преди изборния ден. Избирателен списък за гласуване с ПСИК се съставя от кмета на общината, когато не по-късно от 14 дни преди изборния ден са подадени не по-малко от 10 заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Дописвания в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия се допускат до 5 дни преди изборния ден.