На 22.12.2018 г. обвиняемият Д. имал уговорка с познат да му помогне да заколи прасе. След като приключил към 14 ч., тръгнал да се прибира към дома си. Бил леко подпийнал. Наближавайки къщата на семейството М., рецидивистът решил да влезе вътре и и да убие възрастния мъж, който неведнъж му напомнял за връщане на откраднатите по-рано 1000 лева. По този начин той искал да разреши въпроса за парите, които му дължал.

При влизане в чуждия дом, на входа видял брадва, взел я и продължил към стаята, която обитавали пенсионерите. В този момент Д.М. бил заспал в инвалидния стол, а съпругата му седяла на леглото. Без да казва каквото и да било, обвиняемият замахнал с брадва срещу Д.М. и с режещата й част го ударил четири пъти по главата. Пострадалият дори не успял да помръдне.

Жената се изплашила от действията на Д. и започнала да вика за помощ. Тогава обвиняемият започнал да я удря по главата и тялото и да иска от нея пари, които знаел, че двамата са спестили за погребенията си. Той издърпал портмоне от леглото и взел сумата от 1560 лева, като през това време продължавал да нанася удари на възрастната жена и да иска още пари.

След като излязъл през задната част на двора, Н.Д. се отправил към дома на свой познат, когото помолил да го закара до гр. Бяла Слатина. По пътя му споделил за стореното от него и заявил, че иска да се предаде в полицията. Пред органите на реда обвиняемият признал за извършените от него престъпни деяния, показал къде изхвърлил носените от него дрехи и предал отнетите от Е.М. пари.

Междувременно възрастната жена, която била инвалид без крака, пълзешком стигнала до входната врата и продължила да вика за помощ. Притекли се живеещите наоколо хора, които съобщили за случилото на кмета на селото. От направената на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е видно, че на пострадалия Д.М. са били причинени открита черепно мозъчна травма и лицева травма, довели до мозъчна смърт. По време на побоя възрастната жена получила кръвонасядания на лицето и тялото.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото срещу обвиняемия Д.