И както повелява традицията, празникът започна с тържествена Света Василиева Литургия в църквата "Св. Димитър", отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков.

След службата стотиците миряни поеха към "Долната махала", при "Пръстените", водени от спиращо дъха литийно шествие от млади мъже, жени и девойки, облечени в национални носии, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници. За поредна година над Искъра се понесоха космическите звуци на родопските каба гайди, издигнали се високо към стръмните склонове на стария Балкан.

По повод 176-та годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев и в знак на почит и преклонение пред огненото слово и стихове и безсмъртния му подвиг, зверинчани поднесоха венец пред бюст-паметника на Войводата. Един титан на духа, посрещнал куршума само на 28 години, но оставил след себе си и завещал на идните поколения цяла една епоха.

Преди ритуала по хвърлянето на кръста на площада около огъня се изви голямо пъстро хоро от моми и юнаци в пъстри национални носии, под звуците на родопските каба гайди.

От НЧ „Факел 1926“ припомниха не само непреходните традиции български, но и делото и подвига на родения на тази дата поет революционер Христо Ботев. За зверинчани името на Ботев е повече от свято, защото близо до това място някога предците им спасили и превели в тъмна доба останалите живи Ботеви четници.

След пламенните слова и стихове за България, енорийският свещеник отец Антон отслужи Велик водосвет и хвърли във водите на река Златица Богоявленския кръст, където около 40 безстрашни зверинчани се хвърлиха в реката, за да стигнат първи до Божия символ. Най-възрастният участник бе 55-годишният Мирослав Ангелов, а най-малкият – именикът Йордан, само на 2 години и половина, достолепно изправил се на плещите на баща си.

Щастливият късметлия, който вдигна гордо Кръста и заяви, че вече за седма поредна година участва в ритуала, на за първи път успява да стигне пръв до свещения символ. Той пожела здраве на всички и все така да пазят и поддържат духа български.

След изваждането на Кръста, водата на река Златица закипя от магическото мъжко ледено хоро, на което се хванаха повече от 60 млади юнаци, сред които бяха общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Мирослав Аспарухов. Над Искъра се понесоха песните на Капитан Петко войвода и Райна Княгина в съпровод на гайдарите от смолянския състав "101 каба гайди".

Накрая млади и стари се събраха около огъня, над който се понесоха вечните български песни за род и Родина, за духа български, за силата на вярата и за единението, а мегданът се превърна в едно огромно пъстро хоро, дишащо и пулсиращо с едно общо сърце, наречено България.