Спортното събитие беше открито от кмета на Враца Калин Каменов и от заместник-министъра на спорта Ваня Колева. "Изключително ми е приятно да бъда тук днес, заедно с вас, в този прекрасен град и да видя толкова активни млади хора, с които заедно да участваме в кампанията Европейска седмица на спорта, за яви при откриването на проявата заместник-министър Колева. Искам да Ви уверя, че е много важно да спортувате, да бъдете активни и да водите здравословен начин на живот, защото няма нищо по-ценно от това да бъдем здрави. Предизвикайте Вашите родители и приятели също да спортуват и да бъдат активни, защото това е важно за всяка една нация. Надявам се, всички Вие да следите какво прави държавата за Вас и колко е важно да имаме на много високо ниво спортна инфраструктура. Аз съм убедена, че тук сред Вас има таланти, които утре ще бъдат олимпийски шампиони. На добър час на кампанията и бъдете здрави!”

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, чиято визита в града бе свързана и с откриването на поредния саниран жилищен блок, награди участниците в спортната проява. Той връчи ваучери, на стойност по 200 лв. на врачанските лекоатлети Михаела Миткова, Никола Костадинов и Десислава Йорданова, които се завърнаха с престижни награди от Европейските детски атлетически игри в чешкия град Бърно. Младите спортни таланти получиха и грамоти за отличното си представяне и от кмета Калин Каменов.

Проявата бе организирана от Община Враца със съдействието на председателя на Фондация "Докосни щастието” Теодора Игнатова, почетен консул на България в Република Конго, която осигури наградите и медалите за всички деца участващи в надпреварата. Спортният празник за най-малките жители на Враца уважиха областният управител Малина Николова и депутатите Петя Аврамова и Красен Кръстев.