Протестираните текстове въвеждат такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, които според Окръжна прокуратура Враца са в противоречие с нормативен акт от по-висока степен и се иска отмяната им като незаконосъобразни. Както MediaNews писа, подобен беше казусът и по отношение текстове от наредби на Общинските съвети на Враца, Криводол и Роман, за които бяха разгледани три дела и Административният съд постанови отмяна на таксите като незаконосъобразни.

Общински съвет- Хайредин обаче, е упражнил правото си на отзив, като е преразгледал въпроса преди изпращането му в съда и с ново решение е отменил акта в оспорените му части. С оттеглянето на протестираните текстове от Наредбата от органа, който ги е приел, образуваното съдебно производство остава без предмет и разглеждането на спора е процесуално недопустимо. При такова стечение на обстоятелствата не е налице правен спор, който да бъде разрешен от съда.

По тези съображения Административен съд - Враца прекрати производството по делото и остави без разглеждане протеста на Окръжна прокуратура - Враца.