© Информационен център ДП РАО

Международно жури, съставено от националните представители на всички държави от Международната комисия за защита на река Дунав ще разглежда творбите им наред с произведенията на участници от Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова и Украйна.

В категория „Произведение на изкуството“ във възрастова група 12-18 години бяха отсъдени две първи места. С творбата си „Дунавски залив“, изработена от естествени материали, събрани по брега на реката, едното от тях заслужи осмокласничката от паралелка „Управление на РАО“ в ПГЯЕ „Игор Курчатов“ Симона Янкова с ментор преподавателя по български език Нонка Декова. Другата първа награда бе отредена на Ани Генадиева от школата по изобразително и приложно изкуство към Центъра за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) с ментор Мариана Ангелова за творбата „Гнездо на дунавски орли”, изработена от речни камъни и дървена фигура, която по форма наподобява тялото на орел. С останалите си три творби Ани зае и следващите две места в своята възрастова група. Тя бе кратка в коментара си – „Дунав е добър художник на природни произведения на изкуството!“

„Дунав – аз съм живот“ е озаглавен клипът на екип от четирима тийнейджъри, възпитаници на СУ „Христо Ботев“, който бе избран да оглави националното класиране в категория „Видеоклип“. В едноминутното филмче Виктория Николаева, Илейн Манасиева, Светослава Стойкова, Людмила Иванова и менторът им Теодор Пиронков по въздействащ начин са успели да съберат голяма част от многообразието на растителния и животински свят по поречието на Дунав в обичайния им ритъм на живот.

© Информационен център ДП РАО

Вълнувани от историческото наследство, Георги Жечков, Иво Свиленов и Даная Лазарова от клуб „Птици, екология и туризъм“ към ЦПЛР заедно с ръководителя им Петя Лазарова станаха автори на един от символите на града – кораба “Радецки”, изработен от речни камъни и миди. Арт творбата им бе поставена начело на класацията във възрастовата група на младежите от 6 до 11 години. Иво и Даная поставиха свои послания за опазване и изображения на местната фауна и флора върху речни камъни, за да може всеки посетител на града да се замисли за важността и опазването на реката. Техните „Дунавски съобщения“ ги подредиха и на второто място в тяхната възрастова група.

Съвместно организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR), международният конкурс Danube Art Master насърчава подрастващите да погледнат реката отблизо и да разсъждават върху възможностите за нейното опазване чрез създаване на оригинални произведения на изкуството. От 2004 г. до днес арт надпреварата обединява хиляди деца от държавите в целия Дунавски басейн в стремежа си да напомня за присъщата стойност и значение на реката и да им даде възможност да коментират бъдещето на своята околна среда.

Източник: Информационен център ДП РАО