Поредната ѝ книга съдържа 220 тристишия, изградена от къси форми обособени в 14 цикъла, следващи логическа и сезонна последователност: „Карнавали“, „Пролет“, „От Лятното слънцестоене до Еньовден“, „Безсъници“, „Лято“, „Магнити на хладилника“, „Рисуването и писането“, „Италия – септември 2019 г.“, „Есен“, „Австрия – ноември 2019 г.“, „Четенето“, „Зима“, „Конете“ и „Петия сезон“. Книгата съдържа и 14 илюстрации от самия автор, които предхождат всеки един цикъл.

Това е 14-ата книга на Светла Дамяновска, която вече има издадени 9 стихосбирки и 4 книги с проза.

Книгата е наречена „Слънчевата птица“, защото това е метафора за изкуството и начинът, по който човек се чувства, когато прави изкуство.

„Тя е за хубавите и радостни неща и тези, които остават за цял живот. Интересно е, че илюстрацията тръгна преди написването на книгата. Имах един цикъл с линеарни графики, който нямаше никаква литературна обосновка, но по тези първи шест илюстрации се родиха и останалите. Въз основа на изображенията започнаха да се градят циклите и се получи нещо много свързано и комплексно“.

Културното събитие събра десетки почитатели на словото в Археологическия комплекс „Калето“ в Мездра. Авторката представи книгата си по по-различен начин, като бе избрала 14 души, които да прочетат части от различните цикли от произведението. Сред четците бяха Николай Ненов, Валентина Цекова, Елена Нанова, Рени Митева, Валерия Йорданова и др.

След вълнуващия прочит на фрагменти от книгата на Светла Дамяновска, нейните почитатели споделиха своите впечатления и ѝ пожелаха нови творчески успехи.