Яков и Йоан били рибари подобно на баща си. Те били сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Когато той ги поканил да го последват, двамата веднага оставили рибарския си занаят и тръгнали с него.

След време Исус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния и поривист характер.

Свети Яков заедно с брат си и апостол Петър са най-приближените ученици на Иисус Христос. Заедно с Петър и Йоан той е свидетел на възкресението на дъщерята на Яир. Само тримата са свидетели на Преображение Господне.

След Възкресението и Възнесението Господне, Яков се появява на страниците на Деяния Апостолови. Той заедно с другите апостоли е изпълнен със Светия дух в деня на Петдесетница, и участва в устройството на първите християнски общини. В Деянията се съобщава за неговата смърт, според които цар Ирод Агрипа „убил Якова, брата на Йоан, с меч“. Следвайки текста по-нататък, това се е случило през 44 г. Апостол Яков е единственият апостол, чиято смърт е описана на страниците на Новия Завет.

Според народните вярвания обаче този ден е наречен „Лош“. Това е вторият ден от седемте четвъртъци до Спасовден и му се отдавало особено внимание.

Мъжете и жените не трябвало да вършат никаква домакинска и полска работа – да не впрягат добитък, да не перат и простират бели дрехи, защото лошо пророчество чакало реколтата – да удари градушка.

Всяка година на Светли четвъртък, четвъртият ден след Възкресение, се извършват различни обичаи. Особено интересен е обичаят „Търкаляне на яйца”, характерен за град.Стрелча. От стари времена в близката местност „Света Петка”, хората се събират там, за да „търкалят” Велкиденски яйца, една от най-вълнуващите местни традиции, най – вече за децата.

Великденските боядисани яйца се претъркулват от върха на могилата в местността „Св. Петка”. Победител е този, чието яйце остане здраво. Поверието гласи, че домашните му ще са здрави и честити. Настроението се допълва от весел глъч и похапване на обредни хлябове.

Още в древността се смятало, че яйцето символизира и четирите елемента на Вселената. Черупката олицетворява земята, ципата – въздуха, белтъка – водата, жълтъка – огъня.

Обичаят също така символизира също и сплотеността и разбирателството в семейството. В параклиса се палят свещи за здраве, а свещениците раздават светена вода.