Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%.

Третата договорка, която е постигната, е заложеното за догодина 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка да не се прави „на калпак”, а според заслугите на служителите.

Според синдикатите има звена в различните ведомства, които се нуждаят от по-сериозно увеличаване на заплатите. Затова към хората на терен те предлагат да се насочат по-голяма част от 10-те процента, а онези, които работят в администрацията и по кабинетите, да получат по-малко.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на синдикатите.

Горанов уточни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални, смята министърът, цитиран от БГНЕС.

Според Пламен Димитров от КНСБ вдигането на тавана на пенсиите "ще даде възможност на 41 хил. от 61 хил. души да получават това, което им се полага".