„Може би е естествено, че хората търсят повече библиотеката в последните две, три години за отмора, разтоварване и освобождаване от стреса. При заемна за възрастни преобладават читатели в по-горната възрастова граница. Най-много са тези над 40 г. Прави ми впечатление, че в последните няколко години се записаха доста възрастни хора, които вече са свободни от трудови ангажименти. Те ни станаха едни от най-редовните читатели. Появиха се и повече млади хора, но голяма част от тях си купуват книги или ги четат електронно.“

Най-търсените книги и автори през 2021 г. в читалищната библиотека са предимно американски и такива за развлечение. Малко по-назад остават българските писатели, а децата пък избират да четат популярната поредица „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини. При възрастните най-четена се оказва книгата на Розмари Де Мео – „Стопанката на Господ“.

Главният библиотекар разкри, че се правят все повече дарения от гражданите и читателите. Само за миналата година дарените книга са 141.

По последния проект на Министерството на културата „Българските библиотеки, центрове за четене и информираност“ читалищната библиотека е увеличила фонда си с нови 237 тома, предимно енциклопедии и справочници, също и книги на български автори.

Както и през изминалата година, и тази библиотеката планира да проведе своите инициативи и да се включи в традиционните чествания на паметни дати и почитане на личности. Една от тях е провеждането за шеста поредна година на литературния конкурс, в памет на Георги Тодоров, за „Поезия”, „Художествена проза” и „Краезнание”, разказа новият секретар на НЧ "Просвета 1925" Моника Петкова. Тя разкри, че е амбицирана да работи активно за сплотяването на хората и желанието им да четат повече.

От библиотека призовават хората в още една нова инициатива - „Да четем заедно“. Тя е насочена към младите родители и семейства, които да отидат заедно с децата си и да четат. Предвиждат и организирането на сбирки с млади родители с цел насърчаване на детското четене, което предопределя нагласите и желанията за учене на детето – знак за развитието на функционална грамотност.

***

Най-четени книги през 2021 г. в детския отдел:

„Рибарят и златната рибка“, „Житната питка“, „Дневникът на един дръндьо“, „Български народни смешни приказки“, „Пет приказки“, „С обич, Саймън“, „Ну погоди! Само да ми паднеш“, „Легенди и митове“, „Голямото бягство на дядо“, „Бунтарката“.

Най-четени автори в детския отдел:

Джеф Кини, Disney, Рик Риърдън, Марк Твен, Астрид Линдгрен, Емилиян Станев, Ангел Каралийчев, Мария Мартин, Жан дьо Лафонтен, Али Новак, Валери Петров.

Най-четени книги през 2021 г. в заемна за възрастни:

„Стопанката на Господ“-Розмари Де Мео, „Три желания“-Барбара Делински, „Радост и болка“-Даниел Стийл, „Новото лечително изкуство“-Ценка Стойчева, „Авторите“-Светлозар Георгиев, „Ограбен копнеж“-Кинли Макгрегър, „Как да станем грамотни“-Светлозар Георгиев, „Твоята целувка“-Кристина Дод, „Светлините на юга“-Даниел Стийл, „Орхидеената къща“-Лусинда Райли.

Най-четените автори в заемна за възрастни:

Даниел Стийл, Нора Робъртс, Сандра Браун, Никълъс Спаркс, Барбара Делински, Даниъл Силва, Джоджо Мойс, Джеймс Патерсън, Александър Бушков, Здравка Евтимова.