В своето изявление д-р Вълчев обясни, че ритъмът на работа в лечебното заведение е нормален. Спазват се всички предписания и наредби на министъра на здравеопазването, на Националния и Общинския оперативен щаб. Осигурени са дезифектанти. Очакват зареждане на 180 маски за медицинския персонал в болницата.

Управителят обаче изрази безпокойство от това, че от Регионалната здравна инспекция не са осигурени нито предпазни маски, нито ръкавици, нито други предпазни консумативи за медицинските работници.

В допълнение д-р Вълчев изказа и лични наблюдения, които според него са твърде притеснителни: "За мен населението ни е недисциплинирано. Това се отнася най-вече за две конкретни рискови групи хора - пенсионерите, като потенциално застрашени, и ромите - като евентуални вирусоносители, от една страна, и здравно неосигурени от друга, и с ниска здравна култура. Но въпреки това се обръщам към гражданите да не се внася паника. На този етап при нас няма данни за контактни лица или със съмнения за коронавирус ".

Все пак, д-р Петьо Вълчев призова всички жители на община Мездра да спазват дисциплина, да бъдат отговорни първо към себе си, а заедно с това и към близките си. Той заяви, че лично е за още по-строги мерки и извънредната ситуация да продължи до края на април.