© Петя Илиева

Лектори на обучението бяха доброволките от клуб БМЧК – Ерика Атанасова, Светла Стоянова и Елеонора Петрова, които подготвиха презентация за вредите от тютюнопушенето и наркотиците. Те бяха подпомогнати от по – опитните доброволки Яна Кръстева и Пламена Литова.

Темата бе „Превенция на зависимостите - тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотични вещества“.

Тютюнопушенето, алкохолът и наркотиците са вещества които променят психиката и тялото на човека и водят до зависимост. Те бавно, но сигурно се разпространяват навсякъде, застрашавайки живота на голяма част от младото поколение. Алкохолът е най-често опитваната дрога и сред юношите; около 96% от учениците между 15 и 18 г. са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж.

Разпространени бяха информационно - образователни материали и съвети за тийнейджъри, свързани с психоактивните вещества, които бяха съобразени с възрастовите групи на подрастващите.

По темата се проведе дискусия, бяха подготвени тематични табла и игри. След лекцията учениците попълниха кратък тест - за обратна връзка, свързан с опасностите от употребата на психоактивните вещества, алкохол и цигари.

Представителите от клуб БМЧК се надяват посланията им да стигнат до съучениците и да ги накарат да осъзнаят, че „Здравето не се купува, а за него се воюва!“