През 2014 година капиталът на дружеството от 200 лева е прехвърлен на Цветелин Бориславов Ангелов. Той става едноличен собственик и управител на ЦУЛЯ – ЕООД, която вече има адрес в Монтана.

Настоящата промяна става след като видинският митрополит Даниил е поискал съгласието на Светия синод за придобиване на 100 % от дяловете на дружеството. Днес това е гласувано, като предложението са подкрепили: Патриархът и седем митрополити – Ловчанският митрополит Гавриил, Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.

Против са гласували Сливенският митрополит Йоаникий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Доростолският митрополит Амвросий и Русенският митрополит Наум.

Гласуването е проведено в отсъствието на Старозагорския митрополит Киприан.

В публикация на интернет страницата на БПЦ не е посочено в какво финансово състояние е ЦУЛЯ.

В информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС /ИСУН/ ЦУЛЯ – ЕООД е посочена като бенефициент по два проекта. И двата са по оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Първият договор е от 2016 година на стойност 208 764 лева. Проектът „На работа в ЦУЛЯ” е приключен през 2017 година. Вторият договорът е от 2018 година. Той е за „Обучение на строителни работници в ЦУЛЯ” и е на стойност 23 760 лева.

Според този проект в ЦУЛЯ работят 18 души, които да бъдат обучени като строители специалност „външни облицовки и настилка”. В проектния формуляр фирмата е посочена и като единствена на територията на Видинска епархия за ремонти на храмове, църкви и манастири, възложител на които е митрополията.


Източник: novinitem.com