Алергията е патологична реакция на организма към определени вещества от околната среда (полени, лекарства, животни, храни и други), наречени алергени. Тя се дължи на свръхчувствителност (повишена реактивност) в резултат на сенсибилизация (алергизиране) към определен алерген, коментира д-р Шасине Вели, която е част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА.

Многообразието на алергените е огромно и на практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. От значение за появата и развитието на алергиите са както генетичната предразположеност, така и много фактори от околната среда.

Добре известни са алергичните реакции към полени, домашни любимци, ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, козметика и други. В зависимост от тежестта на симптомите, алергичните реакции могат да бъдат леки (с наличие на единични прояви), умерени или тежки с развитие на анафилаксия, представляваща потенциално живото застрашаващо състояние, изискващо спешна медицинска намеса, пояснява още специалистът.

За диагностициране на алергичните заболявания от изключително значение е посещението при алерголог, който подробно снема клиничната история, която допълва с изследвания (кожни, кръвни, функционални и други тестове) и своевременно поставената диагноза позволява започване на терапия.

Съвременното лечение включва освен многобройните средства за облекчаване на симптомите, също така и специфична имунотерапия със съответния алерген, който е единственият етиологичен метод за лечение и профилактика на алергичните заболявания, казва д-р Вели и призовава:

Важно е да сме внимателни, когато става дума за здраве! Информираността е първа стъпка към отговорното справяне с проблемите, посочват от ВМА.