Организаторите на пролетните празници са предвидили и тематично отбелязване на големия християнски и народен празник Лазаровден. По този повод на 31 март (събота) от 11:30 часа на площад "Христо Ботев" врачани ще могат да се насладят на лазарски танци, изпълнявани от танцов състав "Хемус". Кулминацията в програмата за деня е представяне на традиционния ритуал лазаруване от възпитаници на градските детски градини, съвместно с малките танцьори от състав "Радост“.

Празничната програма ще продължи с отбелязване на Цветница, под звуците на духова музика, в изпълнение на оркестъра към читалище „Развитие“. Празникът ще се състои на 1 април (неделя) от 11:30 часа отново на пл. "Христо Ботев".

На Велики четвъртък - 5 април, от 10:30 часа на площад "Христо Ботев“ ще отвори врати работилница за писани яйца. В специално обособени шатри и кътове деца, ученици и учители ще участват в боядисването на великденски яйца, рисуването на тематични картини и интерактивни игри.

Пролетните празници в община Враца ще бъдат закрити на 8 април (неделя), когато от 11:00 часа на централния площад в града. Великден ще бъде отбелязан с концерт на популярния изпълнителя Райко Кирилов, съвместно с духовия оркестър към Читалище "Развитие".