За предстоящите празниците лишените от свобода ще имат възможност да получат и извънредна хранителна пратка от своите близки. Менюто в празничните дни ще бъде подобаващо. Питиетата ще бъдат безалкохолно и кафе. Затворниците вероятно биха предпочели ракия, но там, където са, няма да извадят този късмет.

Генадиева обясни, че 75 души с присъди са декларирали желание децата им да получат новогодишни подаръци от неправителствени организации и са посочили адресите и имената на отрочетата си. Така около 120 деца ще бъдат зарадвани от своите бащи, макар те да не са закупили сами изненадите за малчуганите си.

Началник Генадиева разказа за MediaNews, че ръководството и колективът на затворническото училище "Мито Орозов" са предвидили програми с викторини и награди, спортни състезания, дискотека и прожекция на филми. По инициатива на „Съвета на колектива” и неговия председател, така наречения "Кмет" на затворниците, вече има конкурс за най-празнично украсен коридор. Традиция е учениците от горните класове на врачанското школо “Отец Паисий” да гостуват на сцената на салона за културни мероприятия в затвора. Лишените от свобода подготвят по свое желание надпяване и са му избрали името „Музика за душата”.

Екип от осъдени подготвя и навият празничен брой на вестника на затвора. Репортер на медията ни успя да види част от украсата и поздравителните картички, направена от лишените от свобода за предстоящите празници. Съобразявайки се с предупреждението да не снимаме затворници (щеше да е лесно, ако са обществени личности, като министри например), не успяхме да ги заснемем при украсяването на елхата, която вече е готова и отрупана с играчки и светлинки.

Според капелана на затвора, отец Димитър, усилено се работи по възстановяване на стенописите и реновиране на параклиса в затворническия двор. Строителите вече са готови с ремонта, а талантлив затворник реставрира иконите, воден по думите на отеца от Божията си дарба, въпреки сторените грехове.

Празниците идват. По Коледа и Нова година те ще влязат дори зад решетките, защото мечта и надежда не могат да бъдат заключени.