Изненадващо и служебният защитник на подсъдимия поиска „задържане под стража” за своя подзащитен. Адвокат Калин Кънчев се мотивира с непредвидимите действия на съседи и близки роднини на убитата, които биха реагирали агресивно, ако определената мярка е "домашен арест”. Подсъдимият каза пред съда, че предпочита по-лека мярка за неотклонение, тъй като би могъл да се приюти при своя леля и братовчеди.

На въпрос на съдията дали съжалява за стореното от него Росен Спасов отговори: "Съжалявам частично”. По време на съдебното дело стана ясно, че повод за възникналия семеен скандал били обидите и ругатните на майката спрямо сина. Тя била и под въздействие на алкохол, когато го овикала, че е безработен лентяй. Росен Спасов се призна за виновен в извършеното престъпление.

Разследването продължава. Очаква се съдебно-медицинската експертиза на трупа на убитата жена, както и психиатрична експертиза на подсъдимия. Обвинението, повдигнато от Окръжната прокуратура срещу подсъдимия е по чл. 116, ал. т. 3 от Наказателния кодекс и за него се предвижда наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор без право на замяна.

Подсъдимият е приведен в следствения арест и може да обжалва мярката в срок от три дни.