С много труд и всеотдайност сенсей ("Учителят") Ковяр придаде напълно нова визия на фасадата на клуба: външните стени и колоните са освежени в топли цветове, на лицевата страна е монтиран надпис, а досами входа Василий, който в свободното си време обича да рисува, е зографисал стенописно платно, изобразяващо двама самураи (японски воини) в решителен момент от битката помежду им.

Посланието, което Василий отправя с тази екстериорна творба към всеки, който прекрачи прага на Клуба по източни бойни изкуства, е да осъзнае, че влиза в Храм. Да осъзнае, че преминава една граница и е приет в Доджо (буквално "Място на Пътя") - място за изучаване и опознаване на самия себе си, за трениране на мисълта и волята, за физическо развитие и духовно усъвършенстване.

Да осъзнае, че първата стъпка по Пътя към просветлението е разбирането, че в живота не съществува нито минало, нито бъдеще - има само един миг, който е сега, в този момент и който е уникален.

Тази есен КИБИ "Лотос-М", който членува в Българската федерация Шо-токан Карате-до (БФШК), официален представител за България на Международната японска карате-до асоциация (IJKA), ще отбележи 30 години от своето създаване.

Първоначално, от 1989 г., когато роденият в Украйна инструктор Василий Ковяр идва у нас, клубът се помещава във физкултурния салон на мездренската гимназия, впоследствие - в бившия Кино видеоклуб в Хотелски комплекс "Родина", а от средата на 90-те години на миналия век намира постоянен пристан в сградата на Младежкия дом.

През този период през Школата за бойни изкуства, изградена от Ковяр, са преминали повече от 3 000 каратеки, които изучават класическия вариант на Карате-до - Шотокан, съхранил духа и традициите, завещани от бащата на модерното карате, японския майстор Гичин Фунакоши (1868-1957).

И независимо какви ще станат по-сетне в живота, остават верни на един от неговите най-ценни завети: "Целта на Карате-до не е в победата или поражението, а в усъвършенстването на характера на практикуващите."