Отделно за различни благотворителни каузи - оборудване и средства за екскурзии и участия във фестивали на клубове на пенсионери, инвалиди, читалища, болници, детски домове и различни организации, за дарения на църкви и храмове за тяхното възстановяване, доц. Великов е отделил над 1 млн. лв. от печалбите на своята фирма.

Застъпи се за реализацията на Инвестиционната програма за съживяване на Северозапада и за разкриването на професионален колеж в Монтана. С негово съдействие в Монтана бе разкрит Регионален център на БАН.

Борислав Великов е президент на възстановения ФК "Мария Луиза" - Лом. Подпомага ежемесечно мъжкия футболен и женския баскетболен отбори в Монтана и Клуба по биатлон на европейската ни шампионка Павлина Филипова в Берковица.

Председател е на Сдружението "Приятелите на Радичков", чиято основна цел е увековечаване делото на сладкодумеца от Калиманица. Спонсорира издаването на неговите творби. До смъртта й през 2007 г. на 94-годишна възраст той ежемесечно подпомагаше финансово стринката на Йордан Радичков - Здравка.

Като депутат доц. Великов използваше единствено личния си автомобил, с който пътуваше на собствени разноски. Не ползваше служебен мерцедес, бензин, кабинет и секретар, на които има право като народен представител. Даваше цялата си депутатска заплата на бедни и болни хора, много от които роми, от цялата област Монтана.

За благотворителната му дейност, която надхвърля 2 млн. лв., той бе награден два пъти, като получи медала за благотворителност "За хората с добри сърца" на престижна фондация и наградата на вестник "24 часа" "Достоен българин на 2006 г.", връчена му от тогавашния премиер на България.

Въпреки това, през 2016 г. общинските съветници в Монтана не подкрепиха кандидатурата му за почетен гражданин на общината.

"Смятам, че тези, които са ни избрали и представляваме, трябва да знаят възможно повече за своите народни представители, за това какво правят за региона си, за отделния човек, споделя Борислав Великов. Дори за това как живеят политиците в по-личен план, тъй като съзнавам, че ние сме публични личности. Затова се старая моята дейност да е прозрачна за обикновените хора. Нямам какво да крия от тях, нито от какво да се срамувам."