Под наслова „Коя е твоята любима книга?“ организаторите провокират учениците да споделят със съучениците си своето любимо произведение, като го дарят на училищната библиотека. В специално създадената Фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари.

"С този въпрос, който отправяме към децата искаме да ги провокираме да споделят със съучениците си любимите си герои, любимите си истории и да ги споделят с всички в страницата на кампанията "За да я има книгата". Важно за тази кампания, която се случва за трета поредна година е, че децата стават съвременни будители и добротвоци, защото децата са най-добрите посланици на позитивните каузи. Те стават посланици на книгите и на четенето", каза за БНР Виктория Бисерова от Асоциация "Българска книга".

По думите ѝ четенето не е скучно занимание, защото дава много възможности.

"Това са възможности за преподавателите за допълнителни дейности. Много неща могат да се направят с книгите. Могат да се организират конкурси за рисунка, а за по-големите уроци по литературно четене, защо не и цели драматургични задачи да им дават и да правят собствени постановки. Тази година насочваме внимание и към детските градини, защото в миналогодишното издание видяхме, че има много голям интерес от детските градини. В цялата страна кампанията е подкрепена от Министерството на образованието и науката... Много е важно книгите да присъстват в дневните задачи и заниманията на децата. Затова мотивираме във всяка детска градина в занималните на децата да се формират кътове за книгите, така че книгата по-активно да присъства в дневната програма на децата, също да е възможност за педагозите за допълнителна работа с децата. Например да им четат преди следобедната почива или пък като допълнителни занимания преди учебната година", допълни за предаването "Рано в неделя".

Кампанията „Коя е твоята любима книга?“ ще се проведе от 1 до 30 ноември.